در حالی که همه گمان میکنند دلیل مخالفت فرانسه با مذاکرات حمایت از صهیونیستهاست، یک منبع آگاه در وزارت خارج دلیل کارشکنی فرانسه و نرمش احتمالی مذاکرهکنندگان آمریکایی را توضیح داد.در حالی که آخرین روز از گفتوگوهای سه روزه هستهای تا ساعتی دیگر پایان مییابد، گزارشات حاکی از آن است در صورتی که طرفین به توافق برسند، بیانیهای مشترک میان ایران و 5+1 منتشر خواهد شد. اخبار رسیده از ژنو نشان میدهد که دو طرف مذاکره در حال رسیدن به توافق مشترک هستند؛ اما فرانسویها در این میان برای توافق اقدام به خرابکاری و ایجاد اختلاف در مذاکرات میکنند.
در همین راستا، خبرنگار تابناک علت این مخالفت فرانسویها را در گفتوگو با یک منبع آگاه در وزارت خارجه پیگیری کرده است.
این منبع در پاسخ به این که علت مخالفت فرانسویها چیست، اعلام کرد که موضوع مخالفت فرانسویها امر جدیدی نیست و قابل پیشبینی بود. در دورههای گذشته، فرانسویها از همه بیشتر اقدامات منفی انجام میدادند. البته باید گفت فرانسویها به نیابت از صهیونیستها عمل میکنند.
جان کری با سفر به تلاویو به اسرائیلیها گفت، اجازه بدهید ما توافق کنیم. ما ملاحظات شما را هم لحاظ میکنیم؛ بنابراین، به نظر میرسد که اسرائیلیها از امریکاییها ناامید و دست به دامن فرانسویها شدهاند. البته باید گفت که فرانسویها اهل معامله هستند و در صورتی که سهمی از جمله مسائل سوریه و سایر مسائل منطقهای بگیرند، در آخر توافق میکنند؛ البته باید دید صهیونیستها چه نقشه راهی برای آنها طراحی کردهاند.
این منبع آگاه افزود: تا به حال امریکاییها بودند که نمیگذاشتند مذاکرات به نتیجه برسد اما امروز آنها با توجه به مشکلات داخلی و جهانی که دارند، فکر میکنند برای رفع این مشکلات به ایران نیاز دارند و سعی در توافق دارند.
طرف ایرانی نیز به این نتیجه رسیده که اگر طرف مقابل حسن نیتی داشته باشد، میتوان به تعبیر مقام معظم رهبری نرمش قهرمانانه داشت؛ بنابراین، طرفین آمادگی ذهنی لازم برای توافق دارند. طبیعی است که در چنین فضایی، طرفین آمادگی دستیابی به یک توافق هرچند مقدماتی را داشته باشند.
این منبع آگاه به خبرنگار تابناک گفت که تفاوت چشمگیری میان این مذاکرات و مذاکرات گذشته از جمله آلماتی وجود دارد. در مذاکرات آلماتی، ایران در آستانه انتخابات بود و طرف مقابل نمیخواست به طرف ایرانی امتیازی بدهد، ولی الان در ایران انتخابات برگزار شده است و دولت کنونی تا چهار سال دیگر سکان را در دست دارد، ولی طرف امریکایی این بار نیاز به یک اقدام دارد تا در انتخابات آینده مجلس نمایندگان و کنگره حرفی برای گفتن داشته باشند؛ بنابراین، امریکاییها نیز به شدت به دنبال توافق برای بهبود چهره امریکا هستند.
در عین حال وی اضافه کرد، در صورتی که بیانیه مشترک میان طرفین به تصویب برسد، این توافق به عنوان یک توافق اولیه برای گام نخست است که یک را ه طولانی محسوب میشود. بنابراین این گام اول است و تا رسیدن به گام نهایی فاصله خواهد بود.
این منبع آگاه در ارتباط با سطح مذاکره و حضور وزرای خارجه در ژنو افزود: این اقدام باعث افزایش قدرت تصمیمگیری در مذاکرات شده است. در این مذاکرات، طرفین مذاکره کننده از اختیارات لازم برای تصمیمگیری برخوردار هستند.