در سالهای گذشته آمریکا از طریق حملات سایبری و تحریمهای اقتصادی بهدنبال کاهش سرعت تولید سوخت هستهای ایران بوده است. درحال حاضر نیز مذاکرهکنندهها از طریق دیپلماسی و فنآوری ابداعی بهدنبال راهی برای حل این مسئله هستند.
این ایده بهدنبال متقاعد کردن ایرانیها برای کاهش اتصالات آبشارهای سانتریفیوژها و ماشینهای غولپیکری است که بهشکل مارپیچ به یکدیگر متصل بوده سوخت اورانیوم را از یک ماشین به ماشین دیگری انتقال میدهند. در این مورد ایران میتواند ادعا کند که تسلیم خواستههای غرب نشده و تنها تعدادی از 19 هزار سانتریفیوژ خود را که میلیاردها دلار برای تهیه آن هزینه کرده کاهش داده است.
کارشناسان هستهای به دولت اوباما اعلام کردهاند که درصورت کاهش اتصالات آمریکا و متحدانش میتوانند ادعا کنند که زمان لازم برای تولید سوخت یک بمب هستهای توسط ایران را افزایش داده از این رو فرصت کافی برای واکنش در اختیار غرب قرار خواهد گرفت.
هرچند روند مذاکرات و گفتوگوی تلفنی اوباما و روحانی برخی را امیدوار به گسترش روابط کرده بود اما با توجه به شرایط حال حاضر بسیاری چندان خوشبین نیستند. آمریکا اعلام کرده است که تمایلی برای همکاری با ایران در مبارزه با داعش نداشته و ایران نیز تأکید کرده که ابتدا خواستار حل مسئله هستهای است که بهگفته ظریف بهاندازه کافی پیچیده است.
یکی از اعضای حاضر در این مذاکرات اعلام کرد که درحال حاضر نوعی ناامیدی در مورد رفع موانع در موضوع هستهای و گسترش روابط دیده میشود. درصورتی که مسئله طی ماههای آتی حل نشود مشخص نیست که در آینده چنین فرصتی بار دیگر ایجاد شود.