NTENT="IR" />
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کلارآباد دات کام
قالب وبلاگ
اصلا معیشت مردم آنطوری که توسط عده ای از مسئولان و در رسانه ها و حتی از جانب غرب مطرح می شد، وابسته به تحریم ها نبوده است. بلکه وابسته به این بوده که ساختار اقتصادی ما ساختار معیوبی است
دولت به بهانه معیشت مردم در فکر دوستی با آمریکا بود
به گزارش سرویس سیاسی عصر امروز عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) گفت: معیشت مردم  آنطور که مطرح می شد وابسته به تحریم ها نبود اما  دولت به بهانه معیشت و حل مشکلات اقتصادی مردم به این امر ورود کرد تا عده ای سکوت کنند که حالا که معیشت و حل مشکلات اقتصادی و خروج از رکود به مذاکره با آمریکا وابسته است، پس مذاکره کنند. 
 
بنا بر این گزارش حرف و حدیث های بسیاری از دلائل عدم تاثیر لغو تحریم ها و اجرای برجام بر مشکلات اقتصادی، رفع رکود و بیکاری در کشور به گوش می رسد اما اینکه به راستی چرا برجام نتوانست دردی از مشکلات اقتصادی مردم درمان کند و چرا با وجود به سرانجام رسیدن مذاکرات دولت با تحریم کنندگان رکود و بیکاری همچنان باقی است، دلائلی است که ما را پای سخنان «حجت الله عبدالملکی»، استادیار گروه اقتصاد اسلامی دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) نشانده است.

آنچه پیش رو دارید حاصل گفتگوی ما با این اقتصاددان
 اکثر هیئت های خارجی که به ویژه در هفته ها و ماه های اخیر مدام در رفت و آمد به ایران بوده اند، درخواست اصلیشان ورود به بازار ایران و نه حل مشکلات ما بوده است. 
اسلامی کشور است.

*عصر امروز: آقای عبدالملکی بفرمایید چرا برجام نتوانست برای مردم رونق اقتصادی، اشتغال و خروج از رکود را به ارمغان بیاورد؟ 

به همان دلیلی که آقای رییس جمهور در صحبت های اخیر خود به آن اشاره کردند، چنانکه بعد از دو و نیم سال اشتباه راهبردی دولت را گوشزد کردند و گفتند که 60 درصد مشکلات اقتصادی کشور هیچ ارتباطی به تحریم ها نداشته است. این صحبتی بود که قبلا هم دائما مطرح می شد چنانچه دوستان دولت یازدهم در زمان دولت دهم این امر را عنوان کرده بودند که مشکلات اقتصادی، ناشی از سیاست های غلط در اقتصاد کشور و نه تحریم ها است.  

اما وقتی همین دوستان خود دولت را در دست گرفتند رویه شان عوض شد و تمام مشکلات اقتصادی کشور از کوچکترین آن را به مسئله تحریم ها گره زدند. از آموزش و پرورش و اشتغال و ازدواج جوانان گرفته تا آب و هوا و محیط زیست و حتی نان را به مسئله تحریم های اقتصادی علیه ایران وابسته دانستند. دو و نیم سال هم این گفتمان را ادامه دادند و با همین گفتمان تلاش کردند هزینه های سنگینی که در جریان مذاکرات پرداخت می شد را توجیه کنند. 

بعد از اینکه هزینه ها پرداخت و برجامی با آن شرایط تصویب شد و به اجرا رسید، برای همه معلوم شد که این اتفاقات و لغو تحریم ها اثر خاصی بر روی رونق اقتصادی، اشتغال، تورم و بیکاری و رکود
 اینکه رویکرد مدیران ما نگاه به خارج و چشم انتظار کمک های خارجی باشد یک تغییر الگوی مدیریتی موقتی است که نظام اقتصادی کشور را با چالش مواجه می کند. 
ندارد بلکه از جهاتی ممکن است مشکلات را نیز تشدید کند. 

از جمله این تشدید مشکلات مربوط به بحث واردات است که اگر افزایش یابد تاثیر ناخوشایندی بر اقتصاد خواهد گذاشت چنانچه اکثر هیئت های خارجی که به ویژه در هفته ها و ماه های اخیر مدام در رفت و آمد به ایران بوده اند، درخواست اصلیشان ورود به بازار ایران و نه حل مشکلات ما بوده است.  

به هر حال افزایش وارادات سبب از دست رفتن بازار عده ای از تولیدکنندگان داخلی خواهد شد و به طبع آن بیکاری و مشکلات اقتصادی پس از آن نیز افزایش بیشتری خواهد داشت. در چنین شرایطی رئیس جمهور اعلام کرد که 60 درصد مشکلات اقتصادی کشور به تحریم ها هیچ ربطی نداشته و برجام 2 را مطرح کردند. 

به نظر بنده اذعان دولت به اینکه رویکرد دولت طی این دو و نیم سال گذشته رویکرد اشتباهی بوده است، اقدام مثبتی است اما پاسخ این سوال که چرا گشایشی در مسائل اقتصادی کشور ایجاد نشد، همان صحبت رئیس جمهور است به این علت که اصلا معیشت مردم آنطوری که توسط عده ای از مسئولان و در رسانه ها و حتی از جانب غرب مطرح می شد، وابسته به تحریم ها نبوده است. بلکه وابسته به این بوده که ساختار اقتصادی ما ساختار معیوبی است و مدیریت اقتصادی ما به صورت مقطعی در دو سه سال اخیر دچار یک افت خیلی شدیدی شده است. 

اینکه رویکرد 
 بعد از گذشت دو و نیم سال مشخص شد که هیچ یک از این موارد و ادعاها واقعیت نداشته است. وقتی این امر برای توده مردم مشخص می شود آنکسی که این رویکرد را اتخاذ کرده است هیچ چاره ای جز اعتراف به اشتباه خود ندارد. 
مدیران ما نگاه به خارج و چشم انتظار کمک های خارجی باشد یک تغییر الگوی مدیریتی موقتی است که نظام اقتصادی کشور را با چالش مواجه می کند. 

*عصر امروز: به اعتقاد شما چرا برخی از مسئولان از وعده های کاذب خود در خصوص برطرف شدن مشکلات پس از برجام عقب نشینی کردند؟ 

به خاطر اینکه دیدند اینچنین نیست و لغو تحریم ها همانطور که پیش تر عنوان کردم ربطی به حل مشکلات مردم ندارد، هر چند به اعتقاد بنده بیشتر تصمیم سازان و مسئولان کشور از قبل می دانستند که لغو تحریم ها اثری کلیدی روی تولید و خروج از رکود و اشتغال ندارد و مشکلات اقتصادی کشور به آن وابسته نیست. اما به غلط بر آن اصرار می کردند که اگر تحریم ها لغو نشود هیچ کاری نمی توانیم انجام دهیم و اگر تحریم ها لغو شود همه مشکلات در کشور نیز حل خواهد شد. 

در هر صورت مسئولان خود متوجه این مسئله بودند، حتی اگر از قبل هم متوجه نبودند در همین ماه های اخیر متوجه این امر بدیهی شدند. این برای توده مردم هم مشخص شد که برخی از مسئولان و دولت از مشکلات اقتصادی به عنوان یک ابزار برای پیشبرد اهداف و برنامه های سیاست خارجی خود استفاده کرد. 

همینطور بود که دولتمردان عنوان می کردند که ما در فکر مذاکره و دوستی با آمریکا و غرب هستیم در حالیکه عموم مردم و نخبگان معتقد بودند که این انحراف از اهداف و سیاست های راهبردی انقلاب اسلامی است و اجازه این امر را نمی دادند. 

دولت به بهانه معیشت و حل مشکلات 
 وقتی تحریم ها بر کشور اعمال شد بسیاری از اقتصاددانان بزرگ عنوان کردند که این تحریم ها مشکلات جدی برای ایران ایجاد نمی کند، حتی خود آمریکایی ها به این قضیه واقف بودند لذا عنوان کردند که اردوگاه رسانه ای و تبلیغاتی ماست که اصل کار را جلو برده و به ایران ضربه خواهد زد. 
اقتصادی مردم به این امر ورود کرد تا عده ای سکوت کنند که حالا که معیشت و حل مشکلات اقتصادی و خروج از رکود به مذاکره با آمریکا وابسته است پس مذاکره کنند. اما بعد از گذشت دو و نیم سال مشخص شد که هیچ یک از این موارد و ادعاها واقعیت نداشته است. وقتی این امر برای توده مردم مشخص می شود آنکسی که این رویکرد را اتخاذ کرده است هیچ چاره ای جز اعتراف به اشتباه خود ندارد. 

*عصر امروز: آیا با گذشت زمان از لغو تحریم ها و اجرای برجام وضعیت اقتصادی و رکود در کشور تغییری خواهد داشت یا خیر؟ 

همانطور که پیش تر عرض کردم بودن یا نبودن تحریم ها اثری کلیدی بر تولید و اشتغال و رونق اقتصادی در کشور ندارد هر چند این به معنای بی اثر بودن تحریم ها بر مشکلات اقتصادی کشور نیست بلکه بدان معناست که میزان اثرش آنقدری که بزرگنمایی شده است، نیست.  

وقتی تحریم ها بر کشور اعمال شد بسیاری از اقتصاددانان بزرگ عنوان کردند که این تحریم ها مشکلات جدی برای ایران ایجاد نمی کند، حتی خود آمریکایی ها به این قضیه واقف بودند لذا عنوان کردند که اردوگاه رسانه ای و تبلیغاتی ماست که اصل کار را جلو برده و به ایران ضربه خواهد زد.  

بزرگنمایی از اثر تحریم ها بر اقتصاد کشور کاری بود که در داخل کشور هم به اردوگاه رسانه ای غرب پیوند خورد. اینکه عده ای عنوان کردند تحریم شدیم، بدبخت شدیم، خزانه خالی شده، نمی توانیم سرمایه گذاری کنیم  و جز لغو آن راه حلی برای مشکلات اقتصادی و حل معضلات بیکاری و رکود نداریم  اشتباه خیلی بزرگی بود. 

اما اینکه با گذشت زمان از لغو تحریم ها چه اتفاقی می افتد 
 بنده معتقدم که پساتحریم برای اقتصاد مردمی هیچ دستاوردی نخواهد داشت. این در حالی است که فرض کنیم آن هجمه وارداتی که عنوان کردم اتفاق نیافتد که اگر اتفاق بیافتد اقتصاد مردمی از وضعیت موجود کنونی نیز بدتر خواهد شد. 
قاعدتا همان رویه قبلی ادامه می یابد اگر رویکردهای اقتصادی و سیاست های دولت در این زمینه تغییر نکند و با این رویه هیچ اتفاق خاصی در حوزه اقتصادی روی نمی دهد. 

متاسفانه عده ای مصلحت و پیشرفت اقتصادی کشور را به عملکرد یک قشر محدود و سرمایه دار کلان وابسته کردند و گفتند که ما یک شرایط روانی بعد از لغو تحریم ها ایجاد می کنیم تا سرمایه داران کلان به تحرک در بیایند. آنهایی که به تحرک در آمدند مثلا وارد بازار مسکن شده و در آن رونق ایجاد می کنند وارد بورس و تولید شده و در آن رونق ایجاد می کنند. 

این امر از یک طرف صحه گذاشتن و تعمیق نظام سرمایه داری است که در بلند مدت به ضرر توده مردم است و از طرفی ما داریم زمینه را برای اینکه این قشر سرمایه دار کلان همچنان مقدرات اقتصادی کشور را در دست داشته باشند و پیش ببرند، فراهم می کنیم. اصولا هر نوع برنامه ریزی که منجر به خروج توده مردم از صحنه اقتصاد کشور شود یا زمینه را برای حضور آنها فراهم نکند در بلند مدت رفاه توده مردم و پیشرفت اقتصادی کشور را مختل می کند.  

با این حساب بنده معتقدم که پساتحریم برای اقتصاد مردمی هیچ دستاوردی نخواهد داشت. این در حالی است که فرض کنیم آن هجمه وارداتی که عنوان کردم اتفاق نیافتد که اگر اتفاق بیافتد اقتصاد مردمی از وضعیت موجود کنونی نیز بدتر خواهد شد. 

در چنین شرایطی تولیدکنندگان خردی هم در حال تولید کالاهای مصرفی مردم هستند بازار اندکی که دارند را از دست می دهند و نمی توانند در مقابل کالای وارداتی رقابت کنند در نتیجه ورشکست خواهند شد.

[ دوشنبه 94/12/10 ] [ 9:39 عصر ] [ م.ص ] [ نظر ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

موضوعات وب
لینک های مفید
لینک دوستان
لینک های مفید
امکانات وب
عمارنامه : نجوای دیجیتال بصیرت با دیدگان شما 		AmmarName.ir

بازدید امروز: 29035
بازدید دیروز: 1506
کل بازدیدها: 5135324